• HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
  • HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
  • HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
  • HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
  • HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
  • HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI - KUVA YEHIA EWEIS
Sijaintisi: Etusivu > OHJELMISTO > ARKISTO > HYVÄÄ YÖTÄ ÄITI
 

Marsha NormanHyvää yötä äiti

Ensi-ilta 31.1.2013

Avioeronsa jälkeen Jessie muuttaa takaisin äitinsä luokse. Äidin ja tyttären, kahden aikuisen naisen elämä näyttää asettuvan arkisiin kehyksiinsä. Eräänä lauantai-iltana äidin odotellessa asiaan kuuluvaa kynsihoitoaan Jessie kertoo kuitenkin äidilleen jotain, mitä yksikään vanhempi ei haluaisi omalta lapseltaan kuulla.

Hyvää yötä äiti on Pulizer- palkittu amerikkalaisdraama, moderni klassikko. 

Tiina Weckström viettää näytelmän merkeissä 30-vuotistaiteilijajuhliaan.

Ohjaus: Pasi Lampela
Suomennos: Reita Lounatvuori
Musiikki: PK Keränen
Lavastus ja puvut: Markus Tsokkinen
Valot ja äänet: Harri Kejonen

ROOLEISSA

Wanda Dubiel
PK Keränen

Tiina Weckström 

...

Marsha Norman (s. 1947) on amerikkalainen näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen ensimmäinen näytelmänsä Getting Out kertoi vankilasta ehdonalaiseen vapautuvasta naisesta. Varsinaisen läpimurtonsa Norman teki moneen kertaan palkitulla äidin ja tyttären draamalla Hyvää yötä äiti, joka tunnetaan myös Sissy Spacekin ja Anne Bancroftin tähdittämänä elokuvana. Näytelmien lisäksi Norman on käsikirjoittanut musikaaleja ja suosittua tv-sarjaa Terapiassa.

Pasi Lampela on 2000-luvulla esiin nousseen teatterisukupolven keskeisiä nimiä. Hänet tunnetaan yhteiskunnan eri kerroksissa liikkuvista näytelmistään ja vahvoista ohjauksistaan. Hän on kuvannut niin narkomaaneja kuin merenrantatalojen menestyjiä. Muodoltaan keskitetyissä draamoissa tunnistettavat nykyihmiset kamppailevat inhimillisyytensä ja olemassaolonsa mielekkyyden puolesta, usein mahdottomissa olosuhteissa.

Omien näytelmiensä lisäksi Lampela on ohjannut mm. Mametia, Strindbergiä, Norénia, Bergmania, Williamsia, Guillouta.

Kylmäverisesti sinun- rikossarjaa pidetään yhtenä onnistuneimmista suomalaisista tv-sarjoista. Lampela kuului sen käsikirjoittajatiimiin kaikkina kolmena tuotantokautena. Lisäksi hän on kirjoittanut Virta-poliisisarjaa. Lampelan novellikokoelmat Hellekausi ja Kuolemansairauksia, sekä esikoisromaani Kiusaajat vakuuttivat tarkkanäköisyydellään.

Wanda Dubiel valmistui Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi 1998. Kiinnitettiin Kansallisteatteriin, jossa toimi vakituisena näyttelijänä tammikuuhun 2011, jolloin siirtyi freelanceriksi.

Kansallisteatterin töitä mm:
Katja Krohn: Pikkujättiläinen, ohj. Katja Krohn 2011
Heini Junkkaala: Kristuksen morsian, ohj. Saana Lavaste 2010
Hella Wuolijoki: Niskavuoren nuori emäntä, ohj. Juha Lehtola 2004
Laura Ruohonen: Kuningatar K, ohj. Laura Ruohonen 2003
Sarah Kane: 4.48 Psykoosi, ohj. Mikael Baran 2001
Maria Jotuni: Kultainen vasikka, ohj. Katariina Lahti 2000

Teatteri Avoimet Ovet
Ingmar Bergman: Yksityisiä keskusteluja, ohj. Heini Tola 2008

TV ja elokuva, mm.
Laura Immonen/Hannamaija Matila: Rakkauden rasvaprosentti, ohj. Mikko Kuparinen 2012
Mikko Rimminen/Vikke Jankeri: Pussikaljaelokuva, ohj. Ville Jankeri 2011
Mika Kaurismäki, Petri Karra ja Sami Keski-Vähälä: Haarautuvan rakkauden talo 2008
Johanna Hartikainen: Harvoin tarjolla, ohj. Veikko Aaltonen 2007
Kaarina Hazard/Auli Mantila: Täysin työkykyinen, ohj. Auli Mantila 2002

Tiina Weckström on työskennellyt valmistumisestaan alkaen suurimman osan urastaan Tampereen Työväen Teatterissa (1981-2011), josta kuitenkin ollut vierailemassa työlomiensa aikana useissa suomalaisissa teattereissa (Kajaani, Oulu, Lahti, Turku, Seinäjoki, Helsinki, Tampere). Weckström on myös tehnyt useita omia laulu- ja runoiltoja sekä elokuva-, tv- ja kuunnelmarooleja. Hänet on palkittu Jussi patsaalla vuonna 1998 ja valittu vuoden elokuvanäyttelijäksi 2011. Hänelle myönnettiin 2012 valtion 5-vuotinen apuraha.

Viimeisimpiä töitä mm:
Vincent River, ohj. Mikko Roiha
Woyzeck, ohj. Laura Jäntti
Ota syliin, ohj. Irene Aho
Puhdistus, ohj. Soila Valkama (kuunnelma)
Hella W, ohj. Juha Wuolijoki (elokuva)

Teatteri Jurkassa Weckström on vieraillut vuosina 2000 ja 2011 Laura Jäntin ohjauksissa Huojuva talo ja Woyzeck. Syksyllä 2012 hän näyttelee niinikään Jäntin ohjauksessa Kerjäläinen ja jänis-näytelmässä.

PK Keränen on kitaristi, laulaja ja musiikintekijä. Hän on kuulunut yli 30 vuotta Suomen arvostetuimpiin rockyhtyeisiin kuuluvaan 22-Pistepirkkoon. Keränen on ollut mukana säveltämässä kaikkia yhtyeen 14 albumia. Esiintymisiä merkittävillä festivaaleilla. Säveltänyt musiikin yhdessä Jaakko Kujalan kanssa Virva Tolosen Vakiovieraita-tanssiesitykseen, jonka ensi-ilta oli Pyhäjärven tanssifestivaaleilla 2012.

...

ESITYKSESTÄ SANOTTUA

"Dubiel ja Weckström ovat vahvoja ja valovoimaisia näyttelijöitä. Saumaton yhteispeli hivelee silmää, korvaa ja sielua. Näytelmän herkkä kuvio särkyisi pienestäkin falskiudesta, mutta naiset kiertävät sudenkuopat vaivattoman oloisesti. Rikkoutumaton kontakti ja tiukka läsnäolo vievät jonkin niin aidon äärelle, että katsomossa huomaa ihmettelevänsä, onko tällainen teatterissa edes mahdollista."
Anu Puska, Keskisuomalainen

"Weckströmin tulkinnassa äiti esittää omassa elämässään koomista, yksinkertaista roolia ja pyrkii omilla ilmeillään vakuuttamaan itsensäkin eloisuudellaan... Erityisen vaikuttavaa on Dubielin näyttelemän epileptisen Jessien lattea arkisuus, joka avautuu katsojille hiljalleen."
Maria Säkö, Helsingin Sanomat

"Marsha Normanin (kirjoitettu 1982) Hyvää yötä äiti on täydellisesti kotonaan Teatteri Jurkan intiimissä tilassa... Äärettömän uskottavalla tavalla naiset näyttelevät vuosikymmeniä jatkuneen toiseen tottumisen, kohtaloonsa alistumisen ja toisaalta siihen tyytymättömyytensä. Kumpikin tekee loistavan suorituksen, jossa tunteet tukevat eläytymistä, mutteivät läiky yli. Sekä Dubiel että Weckström ovat rooleissaan sieluja vavisuttavia."
Ilona Kangas, Turun Sanomat

KUVAT LEHDISTÖKÄYTTÖÖN