Teatteri Jurkalle uusi taiteellinen johtaja

Teatteri Jurkan uutena taiteellisena johtajana aloittaa 1.1.2016 Hilkka-Liisa ”Hili” Iivanainen.

Iivanaisen viimeisimpiä ohjaustöitä ovat laajalti kiitetty Suomen kantaesitys Elfriede Jelinekin Rechnitz (Tuhon enkeli) -näytelmästä sekä Helsingin Juhlaviikoilla kantaesityksensä elokuun lopulla saava pienoisooppera Wunderbar! Iivanaisen ohjauksia on ollut esillä kotimaisten teatterien ja konserttisalien lisäksi lisäksi myös Prix Europassa sekä Drama Fest Mexicossa.

Uusi taiteellinen johtaja odottaa uutta pestiään ”helvetin kiinnostuneena”.

– Olen innoissani ja jännittynytkin! Tämä on monin tavoin nahanluonnin paikka niin teatterille kuin itsellenikin, Hili sanoo.
Hilin ohjaukset ovat pääsääntöisesti nykydraamojen kantaesityksiä tai monitaiteisia näyttämöteoksia. Näitä aineksia tullaan näkemään myös Teatteri Jurkan ohjelmistossa syksystä 2016 alkaen, kun Iivanaisen kädenjälki alkaa näkyä teatterin ohjelmistossa.

– Teatteri Jurkan myötä minua kiinnostaa erityisesti nykyihmisen kuvaaminen. Menen myös niin paljon kuin mahdollista kantaesitys edellä, Hili kertoo.

Jurkan intiimi ja hyvin paljastava huoneteatteritila on Hilin mukaan mahdollisuuksia täynnä.

– Siinä ollaan suurennuslasin alla, iholla. Ei voi mennä lavasteiden taakse piiloon, täytyy olla sanottavaa tai kysyttävää. Tila antaa myös mahdollisuuden henkilökohtaisuuteen ja rohkeisiin päänavauksiin.

Chicagossa teatteri- ja esitystaidetta opiskellut ja Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010 teatteritaiteen maisteriksi valmistunut Hili visioi, että pienen teatterin ketteryys luo Teatteri Jurkan ohjelmistoon myös pop up -tyylisiä mahdollisuuksia.
– Pienessä teatterissa syke on nopeampi. Voimme tarttua tarjouksiin nopeammin ja toimia hyvin erilaisten taiteilijoiden ja sidosryhmien kanssa. Seinät eivät ole niin isot, että niitä tarvitsisi kovin paljon kannatella. Se luo paljon potentiaalia, Iivanainen sanoo.

Hili näkee Teatteri Jurkassa mahdollisuuksia myös kansallista ja kansainvälistä kenttää vahvistavana residenssityyppisenä hautomona.

Teatteri Jurkka toivottaa Hilin lämpimästi tervetulleeksi joukkoon!

Teatteri Jurkka 19.8.2015